HELVARY-tiedote 3/2016

4.9.2016

Iltapäiväkerhopaikat varmistettu kaikille tokaluokkalaisille • Uuden opetussuunnitelman mukainen koulutyö käynnistyy – HELVARY on mukana kehittämässä kodin ja koulun yhteistyötä ja vanhempien osallisuutta Helsingissä • On yhdistysten vuosikokousaika: päivittäkää yhteystietonne! • HELVARY tiivistää yhteistyötä varhaiskasvatuksen parissa • Uusi osaaja mukaan HELVARYN tiimiin • Tärkeitä päivämääriä

Arki on alkanut ja lapset palanneet koulun penkeille ja päiväkoteihin. Hyvää syksyn alkua kaikille vanhemmille, yhdistyksille ja koulujen aikuisille!
 

1. ILTAPÄIVÄKERHOPAIKAT VARMISTUIVAT KEVÄÄLLÄ

Helsingin tokaluokkalaiset saavat halutessaan viettää iltapäivänsä turvallisessa ympäristössä tuttujen aikuisten seurassa. Kaupunki takaa paikan jokaiselle sitä haluavalle joko koulun tai leikkipuiston yhteydessä toimivassa iltapäiväkerhossa. HELVARY teki paljon töitä asian eteen kesällä ja seuraamme yhä tilannetta. Kuulemme mielellämme, miten asia on sinun koulullasi järjestetty. Onko koulullasi hyvä käytäntö, jonka soisit tulevan jaetuksi? Onko toiminnassa puutteita, joista meidän olisi hyvä tietää? Kerro meille! 

2. UUSI OPS TULEE – OLETKO VALMIS?

Uusi opetussuunnitelma sisältää monentasoisia muutoksia. Helsingissä rakennetaan OPSin avulla tulevaisuuden koulua: oppilaita rohkaistaan keskustelemaan, kysymään ja kyseenalaistamaan. Kaikki tilat ovat oppimisympäristöjä ja teknologia sulautuu osaksi niitä. Ilmiöpohjainen opetus ja uudet arviointikäytännöt herättävät takuulla kysymyksiä.  Uusi OPS osallistaa vanhemmat ja huoltajat uudella tavalla. Kodin ja koulun yhteistyö on kirjattu OPSiin aikaisempaa vahvemmin. HELVARY on mukana kaupunkitasoisten käytäntöjen kehittämisessä. Meiltä saa toimintaohjeita, jos viestintä omalla koululla töksähtää. Lisäksi toivomme paljon keskustelua siitä, miten vanhemmat onnistuttaisiin entistä paremmin näkemään kouluyhteisön resurssina. Niinpä keräämme tämän talven aikana yhteistyön hyviä käytäntöjä ja kierrätämme niitä parhaamme mukaan.  

3. PÄIVITTÄKÄÄ YHTEYSTIEDOT!

Joko yhdistykselläsi oli vuosikokous? Päivittäkää yhteystiedot osoitteeseen 

helvary@helvary.fi (nimien ja sähköpostiosoitteiden lisäksi hyvä ilmoittaa myös ainakin pj:lle puhelinnumero). Myös Patentti- ja rekisterihallitus odottaa tietojen päivittämistä. Tammikuussa poistetaan yhdistysrekisteristä 40 000 yhdistystä, joiden toiminnan katsotaan päättyneen. Näistä moni on aktiivinen vanhempainyhdistys, jonka tietoja ei vain ole ajantasaistettu. Muistattehan päivittää tiedot myös yhdistysrekisteriin (sähköinen ilmoitus 15 e)! https://www.prh.fi/fi/yhdistysrekisteri.html

4. HELVARY TIIVISTÄÄ YHTEISTYÖTÄ VARHAISKASVATUKSEN KANSSA

Helsingin kaupungin johtamisjärjestelmä on muutoksessa ja varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja  muun opetuksen rajat tulevat hälvenemään muutoksen myllerryksissä.  HELVARY valmistautuu tilanteeseen kutsumalla kaikkien oppilaitosten vanhempaintoimijoiden lisäksi päiväkotien vanhempaintoiminnan aktiivit mukaan.

On tärkeää saada myös päiväkoti-ikäisten vanhempien ääni kuuluviin varhaiskasvatuksen kysymyksissä Helsingissä. Mitä suurempi osa vanhempainyhdistyksistä ja vanhempaintoiminnan vastuuhenkilöistä on HELVARY:n jäseniä, sitä kuuluvampi ääni helsinkiläisillä vanhemmilla on kouluja ja päiväkoteja koskevassa päätöksenteossa.

Onko sinulla lapsia myös päiväkodissa? Tarkista onko lapsesi päiväkodin vanhempainyhdistys tai toimikunta mukana HELVARYN toiminnassa. HELVARY lähettää mielellään ohjeet liittymiseksi – yhteistyö on voimaa myös varhaiskasvatusikäisten vanhempien kesken.

5. HELVARY ETELÄ-KESKISEN UUSI ALUEVASTAAVA

HELVARYN joukko vahvistui taas, kun etelä-keskisen alueelle nimettiin toinen aluevastaava. YTM Pia Lundbom on yhteiskunnallisen vaikuttamisen asiantuntija ja kakkosluokkalaisen ja eskarilaisen äiti Käpylästä.

6. TÄRKEITÄ PÄIVÄMÄÄRIÄ

*** Perjantaina 30.9. on valtakunnallinen Kodin ja Koulun Päivä - joko teidän koulunne on mukana? Kodin ja Koulun Päivä on koulun henkilöstölle, vanhemmille ja oppilaille mahdollisuus tutustua ja samalla tehdä yhdessä hyviä asioita kouluarjen puolesta. Ideoita ja ilmoittautumiset Vanhempainliiton nettisivulla http://www.kodinjakoulunpaiva.fi/.

*** Kodin ja koulun fiestaa juhlitaan Finlandiatalolla 1.11.2016.
Lisää tietoa tulossa, merkkaa jo kalenteriisi ja pysy kuulolla: lisätietoa tulossa HELVARY-sivulla Facebookissa.

*** La 21.11.Vanhempainliiton liittokokous, Helsinki
Vanhempainliiton vaalitoimikunnan työ on täydessä käynnissä ja toimikunnassa on mukana HELVARYn johtoryhmän Jenni Arnkil. Vanhempainliitto on lähettänyt jäsenyhdistyksilleen kirjeen vaaleista elokuun puolivälissä. HELVARY esittää ehdokkaansa vanhempainliiton johtokuntaan syyskuun 18. päivään mennessä. Mikäli yhdistykselläsi on ajatuksia puheenjohtajanvaalin tai johtokunnan jäsenten suhteen, ole yhteydessä! Myös yksittäiset vanhempainyhdistykset voivat asettaa omia ehdokkaitaan johtokuntaan.

Jotta jäsentemme ääni kuuluisi parhaalla mahdollisella tavalla myös Vanhempainliitossa, keräämme liittokokouksen äänestyksiä varten valtakirjoja jäsenyhdistyksiltä. Tästä tarkempia ohjeita myöhemmin syksyllä vaalitoimikunnan työn valmistuttua!

** Muistattehan, että 18.1.2017 järjestetään maailman suurin valtakunnallinen vanhempainilta täsmälleen samalla kellonlyömällä klo 18-19.30. Tapahtumaan toivotaan jokaisen suomalaisen peruskoulun ja lukion osallistuvan. Tavoitteena on sitouttaa ja innostaa vanhemmat mukaan koulumaailman muutokseen. Tarkempi ohjelma ollaan julkaisemassa myöhemmin.  Tapahtumaa järjestävät yhteistyössä Opetus- ja kulttuuriministeriö, Suomen Vanhempainliitto, Opetusalan Ammattijärjestö, Opetushallitus ja HundrED.

 

Ollaan yhteyksissä!

http://www.helvary.fi/yhteystiedot/

#helvary #kotijakoulu #vanhempaintoiminta #alueyhdistys

HELVARY edistää kodin ja koulun hyvää yhteistyötä niin kaupungin tasolla kuin yksittäisissä kouluissakin. 
 

Ps. Ajankohtaiset kuulumiset ja tapahtumat HELVARYn Facebook-sivulla, olethan jo tykännyt meistä siellä?

www.facebook.com/helvary

Helvary toimii myös alueellisesti, liitythän myös HELVARYn alueryhmiin Facebookissa:

https://www.facebook.com/groups/HELVARYetelakeskinen

https://www.facebook.com/groups/HELVARYlansipohjoinen

https://www.facebook.com/groups/HELVARYkoillinen

https://www.facebook.com/groups/HELVARYitakaakko