HELVARY-tiedote 5/2016

19.12.2016

• HELVARYn Johannasta Suomen Vanhempainliiton puheenjohtaja, Marika toiselle kaudelle johtokunnassa • HELVARY vaikuttaa: loppusyksyn kannanotot ja aloitteet • HELVARY toimii: varhaiskasvatustapahtuma ja puheenjohtajien jouluglögit • HELVARY näkyi ja kuului myös mm. Oppimisen Fiestassa • HELVARYn vuosikokous lähestyy, pysy kuulolla!

Vuoden viimeisen tiedotteen muodossa toivotamme jokaiselle vanhempaintoiminnassa mukana olleelle rauhallista ja akut lataavaa joulunaikaa ja entistä parempaa uutta vuotta!

 

1. JOHANNA LAISAARI VANHEMPAINLIITON JOHTOON, MARIKA MANTERE JOHTOKUNTAAN

Suomen vanhempainliitto sai marraskuun 19. päivä parhaan mahdollisen puheenjohtajan, kun HELVARYn johtoryhmän Johanna Laisaari valittiin liittokokouksessa yksimielisesti tehtävään. Johanna on kolmen lapsen äiti, pitkän linjan vanhempaintoiminnan aktiivi, opetuslautakunnan jäsen ja lapsioikeusjuristi. Toiminnan nainen, jolla on sydän paikallaan. Onnittelemme paitsi Johannaa, myös Vanhempainliittoa. Lisäksi johtokuntaan valittiin HELVARYN ehdokkaana ja vaalien ääniharavana viestinnän asiantuntija ja kolmen lapsen äiti Marika Mantere, joka on edellisen kauden toiminut liiton varapuheenjohtajana. HELVARY haluaa kiittää kymmeniä vaalityöhön valtakirjojen ja tiedottamisen muodossa osallistuneita jäsenyhdistyksiä lämpimästi – jokainen tekemänne toimenpide oli merkityksellinen.  Kattojärjestömme Suomen Vanhempainliiton kuulumisia pääsee seuraamaan osoitteessa:

http://www.vanhempainliitto.fi

 

2. HELVARY TOIVOO REILUMPIA PÄÄTÖKSIÄ NIIN KOULUKULJETUKSIIN KUIN ENIMMÄISOPPILASMÄÄRIINKIN. LISÄKSI EHDOTAMME ILMAISTA JOUKKOLIIKENNETTÄ KOULULAISRYHMILLE ENSI VUODEKSI.

HELVARY otti loppuvuodesta kantaa koulukyytikysymyksiin, ja toivoi virkamiesten erityissuojelua vammaisten ja somaattisesti sairaiden lasten perheille sekä sitä, että Helsingin kaupunki siirtyisi noudattamaan päätöksenteossa Suomen ratifioimia lasten oikeudet takaavia sopimuksia.

Kannanotto kokonaisuudessaan tämän tiedotteen liitteenä (ks. alalaita): 
HELVARY 14.11.2016 Kannanotto lasten koulukyytejä koskeviin päätöksiin Helsingissä

Koulujen enimmäisoppilasmäärien osalta  toivotaan läpinäkyvyyttä ja perheiden arkea paremmin kunnioittavaa päätösaikataulua sekä riittävää väljyyttä enimmäispaikkamääriin mm. sisarusperiaatteen mahdollistamiseksi. Oppilaspaikkamäärien vuotuinen vaihtelu laajennetun oppilaaksioton alueilla aiheuttaa turhaa ennakoimattomuutta perheiden arkeen.

HELVARY myös teki valtuustolle aloitteen koululaisryhmien maksuttomasta joukkoliikenteen käytöstä ruuhka-aikojen ulkopuolella vuoden 2017 aikana. Toteutuessaan ehdotus lisäisi merkittävästi sekä koulujen mahdollisuuksia toteuttaa uutta opetussuunnitelmaa  että oppilaiden ja alueiden välistä yhdenvertaisuutta. 

Kannanotto kokonaisuudessaan tämän tiedotteen liitteenä (ks. alalaita): 
HELVARYn aloite 14.12.2016 Maksuttoman koululaisliikenteen kokeilu Suomi100 -juhlavuoden kunniaksi

Lisäksi HELVARY keskusteli aktiivisesti sisäilma-asioista, kiusaamiskysymyksistä, kouluterveydenhoidosta ja muista jäsenten kannalta merkittävistä kysymyksistä sekä jäsenten että sidosryhmiensä kanssa.

 

3. HELVARY TOIMII: LOPPUSYKSYSTÄ TAPASIVAT VARHAISKASVATUKSEN VANHEMPAINTOIMIJAT JA JÄSENYHDISTYSTEN PUHEENJOHTAJAT

HELVARY järjesti loppusyksystä kaksi tärkeää tapahtumaa. Lastentarhamuseolla neuvottiin yhdessä Vanhempainliiton varhaiskasvatuksen asiantuntijan Merja Korhosen kanssa päiväkotien vanhempaintoimikuntia ja aktiiveja yhdistyksen perustamisessa ja rahoituksessa. Lisäksi rakennettiin valtavia pehmopalikkamajoja ja kuultiin Kenkävaahto-kuoron lauluja.

Joulukuun alussa tapasivat yhdistysten puheenjohtajat vapaamuotoisilla vertaisglögeillä Cafe Köketissä. Tällöin puhuttivat vanhempaintoiminnan muodot ja vuosikellot. Sen verran mukavaa oli, että päätimme tehdä tilaisuudesta perinteen: kutsu tulee ensi vuonna niin alueellisille puheenjohtajakahveille kuin koko kaupunginkin tilaisuuteen.

 

4. HELVARY OLI NÄYTTÄVÄSTI MUKANA OPPIMISEN FIESTASSA

Marraskuun alussa järjestettiin 3300 kävijää vetänyt valtakunnallinen opetusalan tapahtuma Finlandia-talolla. HELVARYN ständillä riitti kuhinaa ja kyselijöitä. Lisäksi HELVARY veti Fiestassa Kodin ja koulun ilta – illallistilaisuuden työpajoineen. Kiitämme kaikkia osallistujia erinomaisista kehittämisideoista ja Lilly Korpiolaa energisestä vetoavusta.

 

5. VUOSIKOKOUS ON TAAS TULOSSA – LÖYTYYKÖ SINUN KOULUSTASI UUSI AKTIIVI HELVARYN JOHTOKUNTAAN?

Helmikuussa 2017 valitaan taas uusia jäseniä HELVARYn johtoryhmään erovuoroisten tilalle. Löytyykö sinun verkostoistasi vanhempaintoiminnan aktiivi, sisäilma-asioiden erityisosaaja tai muu asiantuntija, joka vahvistaisi HELVARYn osaamista? Kerro meille!

 

6. TULOSSA

Tammikuun 18. päivä järjestetään valtakunnallinen maailman suurin vanhempainilta. Vanhemmilla on keskeinen rooli koulun muutoksessa ja illan aikana pohditaan muun muassa tätä. HELVARY kutsuu iltaan mukaan myös kaupungin opetuspäättäjiä. Koulun voi ilmoittaa mukaan ja lisää illasta lukea täältä: http://maailmansuurinvanhempainilta.fi

Lisäksi HELVARY tapaa taas tammikuussa opetusviraston johtoa – jos mieleen tulee asia, josta meidän olisi hyvä keskustella johdon kanssa, ota yhteyttä!

 

HELVARYN VÄKI TOIVOTTAA JOKAISELLE VALOISAA JA RAUHALLISTA JOULUA JA HYVÄÄ UUTTA VUOTTA!

 

Ollaan yhteyksissä!
http://www.helvary.fi/yhteystiedot/
www.facebook.com/helvary

#helvary #kotijakoulu #vanhempaintoiminta #alueyhdistys