HELVARY-tiedote 25.9.2017

25.9.2017

Kouluarki on jälleen alkanut. Lapset ovat palanneet koulun penkeille ja päiväkoteihin. Hyvää syksyn alkua kaikille vanhemmille, yhdistyksille ja koulujen aikuisille!

 

HELVARY edistää kodin ja koulun hyvää yhteistyötä niin kaupungin tasolla kuin yksittäisissä kouluissakin. Siksi on tärkeää, että muistatte lähettää tämän tiedotteen eteenpäin oman koulunne vanhemmille, opettajille, johtokunnan jäsenille ja muihin verkostoihinne!

Tässä tiedotteessa käsittelemme mm. seuraavia asioita:

 • HELVARYn sisäilmatyöryhmän ja Vanhempainliiton yhteinen seminaari

 • Aloite maksuttomasta joukkoliikenteestä koululaisryhmille etenee

 • HELVARY huolestuu Helsingissä odotettavissa olevista kouluihin ja opetukseen kohdistuvista leikkauksista

 • Koulurauha julistettiin Helsingin Kaisaniemessä

 • HELVARY jatkaa yhteistyötä uuden kasvatuksen ja koulutuksen toimialan kanssa ja on mukana mm. lasten ja perhepalveluiden kehittämisessä.

 • Iltapäiväkerhopaikat varmistettu kaikille halukkaille pikkukoululaisille, myös aamupäiväkerhoa pilotoidaan

 • Alueryhmissä keskustellaan: koulukirjojen kunto. Kerro oma kokemuksesi!

 • On vanhempainyhdistysten vuosikokousaika -- päivittäkää yhteystietonne

 • Tärkeitä päivämääriä

  • Kodin ja koulun päivä 29.9.

  • Vanhempainliiton liittokokous 25.11.

HELVARY VAIKUTTAA: ESITYS MAKSUTTOMASTA JOUKKOLIIKENTEESTÄ ETENEE, HELVARY OTTAA KANTAA KOULULEIKKAUKSIIN

HELVARYN keväinen esitys koululaisryhmien maksuttomista joukkoliikennematkoista etenee. Vastaavan aloitteen ovat tehneet sisarjärjestömme VANVARY ja KokoEspoo. HSL on yhä kielteisellä kannalla, mutta laskelmat aloitteen mukaisen toiminnan aiheuttamista tulonmenetyksistä HSL-konsernille ovat virheelliset. HELVARY toivoo yhä Helsingin löytävän keinoja tämän uuden opetussuunnitelman hengen mukaisen kokeilun käynnistämiseen.
 
Helsingin kaupungin budjettia viilataan vielä, eikä se ole kaikessa uuden kaupunkistrategian mukainen. Silti HELVARY huolestui 25.8. uutisoiduista isoista  kasvatuksen ja koulutuksen toimialaa koskevista leikkauksista jotka ennakkotiedon mukaan kohdistuvat niin tilakuluihin. hallintokuluihin kuin tuntikehyksiinkin. HELVARY peräänkuuluttaa strategia mukaista resursointia tärkeälle toimialalle ja muistuttaa lasten ja nuorten oppimiseen liittyvien oikeuksien turvaamisen merkityksestä. Seuraamme tilannetta ja otamme kantaa tarvittaessa. 

YHTEISTYÖ VIRKAMIESTEN JA PÄÄTTÄJIEN KANSSA UUDISTUU

Syyskuussa tapaamme ensimmäistä kertaa kasvatuksen ja koulutuksen toimialan apulaispormestarin Pia Pakarisen ja uuden toimialan johtavat virkamiehet. HELVARY odottaa avoimuuden ja läpinäkyvyyden lisääntyvän ja tiedotuskulttuurin paranevan. Vanhempaintoimijat on syytä ottaa mukaan prosesseihin riittävän aikaisin, jotta osallisuus toteutuu aidosti. Lisäksi HELVARY on kutsuttu mukaan lapsi- ja perhepalveluiden suunnittelutyöryhmään.
 
Aivan uudenlaista yhteistyötä kokeillaan Kasko-virkamiesten, Brahen leikkipuiston, Helsingin Polkupyöräilijät ry:n ja HELVARYN välillä, kun lapsiperheiden käyttöön hankitaan joukkorahoituksella laatikkopyörä. Pysy kuulolla ja tule mukaan ideoimaan muita käytännöllisiä ja hyödyllisiä toimintoja eri alueilla. 
 

ALUERYHMISSÄ KESKUSTELLAAN NYT

Alueellisissa facebook-ryhmissä ovat puhuttaneet muun muassa sisäilma-asiat ja oppilaiden käyttämien koulukirjojen kunto. Onko tilanne sama kaikkialla kaupungissa? Osallistu keskusteluun oman alueesi ryhmässä. Seuraa ryhmää myös siksi, että syksyllä järjestämme jokaisella neljällä alueella niiden omista tarpeista kumpuavia teematapahtumia, monikulttuurisia iltoja ja vertaiskeskusteluja. Olet lämpimästi tervetullut mukaan!

HELVARYn alueryhmät Facebookissa:
Etelä-keskinen
Länsi-Pohjoinen
Koillinen
Itä-Kaakko

ILTAPÄIVÄKERHOPAIKAT VARMISTUIVAT KEVÄÄLLÄ
Helsingin tokaluokkalaiset saavat tänäkin vuonna halutessaan viettää iltapäivänsä turvallisessa ympäristössä tuttujen aikuisten seurassa. Kaupunki takaa paikan jokaiselle sitä haluavalle joko koulun tai leikkipuiston yhteydessä toimivassa iltapäiväkerhossa. Myös aamupäiväkerhon pilotit käynnistyvät ja seuraamme tilannetta.

Kuulemme mielellämme, miten asia on sinun koulullasi järjestetty. Onko koulullasi hyvä käytäntö, jonka soisit tulevan jaetuksi? Onko toiminnassa puutteita, joista meidän olisi hyvä tietää? Kerro meille! 

ON VUOSIKOKOUSTEN AIKA – PÄIVITÄ YHDISTYKSESI YHTEYSTIEDOT
Joko yhdistykselläsi oli vuosikokous? Päivittäkää yhteystiedot osoitteeseen helvary@helvary.fi (nimien ja sähköpostiosoitteiden lisäksi hyvä ilmoittaa myös ainakin pj:lle puhelinnumero). Muistattehan päivittää tiedot myös yhdistysrekisteriin. https://www.prh.fi/fi/yhdistysrekisteri.html

TÄRKEITÄ PÄIVÄMÄÄRIÄ

Ajankohtaiset kuulumiset ja tapahtumat näkyvät nopeimmin HELVARYn Facebook-sivulla, olethan jo tykännyt meistä siellä?

*** Pe 29.9. Valtakunnallinen Kodin ja Koulun Päivä - joko teidän koulunne on mukana? Kodin ja Koulun Päivä on koulun henkilöstölle, vanhemmille ja oppilaille mahdollisuus tutustua ja tehdä yhdessä hyviä asioita kouluarjen puolesta. Ideoita ja ilmoittautumiset Vanhempainliiton nettisivulla.

*** La 25.11.Vanhempainliiton liittokokous, Helsinki
Vanhempainliiton vaalitoimikunnan työ on täydessä käynnissä ja toimikunnassa on mukana HELVARYn johtoryhmän Jaana Lahdenperä. Vanhempainliitto on lähettänyt jäsenyhdistyksilleen kirjeen vaaleista elokuun puolivälissä. HELVARY esittää ehdokkaansa vanhempainliiton johtokuntaan syyskuussa. Mikäli yhdistykselläsi on ajatuksia puheenjohtajanvaalin tai johtokunnan jäsenten suhteen, ole yhteydessä! Myös yksittäiset vanhempainyhdistykset voivat asettaa omia ehdokkaitaan johtokuntaan. Jotta jäsentemme ääni kuuluisi parhaalla mahdollisella tavalla myös Vanhempainliitossa, keräämme liittokokouksen äänestyksiä varten valtakirjoja jäsenyhdistyksiltä. Tästä tarkempia ohjeita myöhemmin syksyllä vaalitoimikunnan työn valmistuttua!