HELVARY-tiedote 2/2015

29.4.2015

Tässä tiedotteessa mm. HELVARYn aluetoiminta on alkanut, HELVARY vaikuttaa aktiivisesti, muista Vanhempainliiton kyselyyn vastaukset 5.5 mennessä, lukion OPS:n perusteet kommentoitavissa, HELVARYn viestintä uudistuu.

 

1. HELVARYN ALUETOIMINTA ON ALKANUT

HELVARY on nimittänyt kaikille 4 alueelle omat aluevastaavat ja 2 alueelle aluesihteerit. HELVARY avaa 4 alueellista Facebook-ryhmää nyt huhti-toukokuun aikana, tervetuloa mukaan kaikki alueen vanhemmat! Lisätietoa HELVARYn FB-sivulta.

Tästä voit tarkistaa mihin alueeseen koulunne kuuluu (kaupungin ylläpitämät suomenkieliset peruskoulut):

http://www.hel.fi/hki/Opev/fi/Kouluhaku/alueorganisaatiouudistus

 

HELVARY koillinen

Aluevastaava Harri Myllyniemi

HELVARYn aluetoiminta starttasi koillisesta, jossa alueen vanhempainyhdistysten edustajat kokoontuivat ensimmäiseen aluetapaamiseen 22.4 Pukinmäen peruskoululla. Kiitos kaikille mukana olleille vanhemmille sekä opetusviraston koillisen aluepäällikölle mukavasta kohtaamisesta, keskusteluista ja ideoiden jakamisesta!

Alueen vanhemmille oma Facebook-ryhmä nyt avattu, tervetuloa mukaan: https://www.facebook.com/groups/HELVARYkoillinen/

 

HELVARY etelä-keskinen

Aluevastaavat Leena Ankkuriniemi ja Sanna Valtonen, aluesihteeri Emma Gurung

Facebook-ryhmä avataan toukokuussa. HUOM. aluetapaaminen ti 12.5, tervetuloa 2 edustajaa per vanhempainyhdistys!

 

HELVARY länsi-pohjoinen

Aluevastaava Annina Kuusiniemi, aluesihteeri Tina Vikström

Facebook-ryhmä avataan toukokuussa, aluetapaaminen tulossa syksyllä.

 

HELVARY itä-kaakko

Aluevastaava Einari Peura

Facebook-ryhmä avataan toukokuussa, aluetapaaminen tulossa syksyllä.

 

2.  HELVARY VAIKUTTAA

Keväällä 2015 HELVARY on kommentoinut aktiivisesti Helsingin koulutuspolitiikkaan liittyviä kysymyksiä niin suoraan virkamiehille ja päättäjille kuin mediassakin. HELVARYn julkisia kannanottoja voit seurata osoitteesta https://www.facebook.com/Helvary/notes

3.2. HELVARY otti kantaa oppilasmääräkaton soveltamiseen. HELVARYn kanta on, että lähikouluperiaate ei saa ohittaa sisarusten oikeutta käydä samaa koulua nyt eikä tulevaisuudessa.

24.2 HELVARYn vuosikokouksessa laadittiin päättäjien ja vanhempien yhteistyötä, päätösten lapsivaikutuksia sekä palveluverkkotarkastelun periaatteita käsittelevä laaja kannanotto ja siitä keskusteltiin aktiivisesti sosiaalisessa mediassa sekä suoraan päättäjien kanssa.

23.3. HELVARY lähestyi suoraan kaupunginhallitusta esittämällä vanhempien ja vanhempaintoiminnan näkökulmasta merkittäviä lisäyksiä päätösesitykseen.

  • Lisäykset saatiin mukaan päätökseen: tästä eteenpäin kouluja hallinnollisesta yhdistettäessä viranomaisvalmisteluun on sisällytettävä selvitys, jossa käy ilmi yhdistämisen taloudelliset vaikutukset, lapsivaikutukset, pedagogisesti yhtenäisen peruskoulun mahdollistaminen ja koulujen yhtenäisen toimintakulttuurin luominen. Samoin HELVARYN  ehdotus asukkaiden ja vanhempien osallisuuden edistämisestä luomalla osallisuuden mahdollistava yhteistyömalli lisättiin sekin päätökseen. Kolmanneksi HELVARYN tavoitteena oli varmistaa, että koulujen sivutoimipisteidenkin lakkautukset tehdään valtuuston päätöksellä opetuslautakunnan suomenkielisen jaoston päätöksen sijasta. Tässä asiassa pääsimme puolitiehen: päätöksenteköjärjestys on ennallaan, mutta päätettiin, että tavoiteltavaa koulukokoa yms. määrittelevä linjapaperi ei sellaisenaan mahdollista koulujen tai yksittäisten koulurakennusten lakkauttamista. Kaupunginhallitukselle esitetyt perustellut muutosesityksemme voit lukea täältä:

  • https://www.facebook.com/notes/helvary/helvaryn-muutosesitykset-opetustoimen-palveluverkon-kehitt%C3%A4misen-tavoitteisiin-j/780769911992809

HELVARYn aktiivinen vaikuttamistoiminta ja edunvalvonta jatkuu - tapaamme opetusviraston uuden johtajan toukokuussa ja seuraamme parasta aikaa niin uuden opetussuunnitelman koulukohtaista synnyttämistä kuin palveluverkkotarkastelua tarkkaan ja ajantasaisesti yhteistyössä eri alueiden vanhempien kanssa. Kiitos kaikille esille nousseita epäkohtia kommentoineille ja kehitysajatuksia esittäneille aktiiveillemme: yhdessä voimme vaikuttaa!

 

3. HELVARYN VAALITENTTI

11.4 HELVARY järjesti vaalikeskustelun koulutuspolitiikkateemalla. Mukana keskustelemassa oli helsinkiläisessä ja valtakunnallisessa koulutuspolitiikassa kunnostautuneita konkaripoliitikkoja: Ville Jalovaara (sd), Sari Sarkomaa (kok), Veronika Honkasalo (vas), Terhi Peltokorpi (kesk) Tuomas Rantanen (vihr) ja Björn Månsson (rkp). Keskustelussa valettiin koulutuspolitiikan kivijalkaa muun muassa pohtimalla mistä löydetään eurot lapsiperheiden hyvinvointipalveluihin ja kuinka rakennetaan osallistavampaa yhteiskuntaa.

Rakentava tilaisuus kirvoitti päättäjiltä toiveen keskustelun ylläpitämisestä myös vaalien välillä. HELVARY vastaa haasteeseen parhaansa mukaan ja sitoutuu järjestämään uusia tilaisuuksia myös tulevaisuudessa. Jo tulevan hallitusohjelman koulutuspoliittiset määrittelyt voisivat olla keskustelun paikka - toteutuvatko vaalilupaukset? Entä lasten ja perheiden etu?

 

4. VANHEMPAINLIITOLLA TÄRKEÄ KYSELY - VASTAATHAN!

Suomen Vanhempainliitto kartoittaa Vanhempien Barometri 2015 -kyselyllä nyt viidettä kertaa peruskoululaisten vanhempien näkemyksiä kouluhyvinvoinnista. Kyselyllä kehitetään perusopetusta ja vaikutetaan koululaisten hyvinvointiin.

Verkkokysely on nyt auki 5.5. saakka ja vastaaminen vie aikaa noin 10 - 15 minuuttia. Levittäkää sanaa kyselystä omassa koulussa ja muistakaa käydä vastaamassa: http://www.vanhempainliitto.fi/barometri

Joka toinen vuosi toteutettavan kyselyn tulokset julkaistaan ensi syksynä. Lisätiedot: Vanhempainliiton erityisasiantuntija Tuija Metso, tuija.metso@vanhempainliitto.fi

 

5. HELSINKILÄISET YHDISTYKSET: HAKEKAA VANHEMPAINLIITON KUNNIAKIRJOJA

Suomen Vanhempainliiton jäsenyhdistykset voivat hakea Liiton kunniakirjaa vanhempainyhdistystoimijalle, tai vanhempaintoimintaa sekä kodin ja koulun yhteistyötä merkittävästi tukeneelle ja edistäneelle taholle / henkilölle. Jos yhdistyksenne suunnitelmissa on antaa kunniakirja koulun kevätjuhlassa, tulee kunniakirjahakemus olla liiton toimistolla viimeistään tiistaina 5.5.2015. Kunniakirjahakemuksen löydät täältä. Lisätietoja Vanhempainliiton nettisivuilta.

 

6. LUKION OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEITA SAA KOMMENTOIDA 6.5. ASTI

Lukion opetussuunnitelman perusteet 2016 -luonnos julkaistiin 14.4.2015 ja nyt  Opetushallitus kannustaa lukiokoulutuksen järjestäjiä, lukioita, rehtoreita, opettajia, lukiolaisia, huoltajia sekä muita lukiokoulutuksen kehittämisestä kiinnostuneita tahoja ja kansalaisia vastaamaan avoimeen verkkokyselyyn. Vastaukset tukevat luonnoksen edelleen kehittämistä.

Huoltajien kannalta kiinnostavia ovat mm. luvut 4.1 Kodin ja koulun yhteistyö ja 4.3. Oppilashuolto. Kannattaa huomata, että opetuksen järjestäjän (koulun) pitää tehdä näistä molemmista suunnitelma yhdessä huoltajien kanssa. Hyvää kehitystä!

Opetushallituksen verkkokysely on avoinna 6.5.2015 saakka.

 

7. HELVARYN VIESTINTÄ UUDISTUU

HELVARYn blogi jää nyt arkistoon ja siirrymme vaiheittain käyttämään nettisivuawww.helvary.fi. Uudistamme syksyllä myös uutiskirjeet ja valmistelemme tietopankin perustamista jäsenyhdistyksillemme. HELVARYn fb-sivulta löydät aina kootusti ajankohtaiset kuulumisemme ja uusi yleisten asioiden sähköpostiosoitteemme on helvary@helvary.fi.

 

Tervetuloa mukaan uudistuvaan HELVARYyn toivottaa HELVARYn johtokunta 2015!
 

Tuija Tikkanen
Puheenjohtaja
tuija.tikkanen(ät)eduvantaa.fi, puh. 040 743 5695
Kallion lukion ystävät KYYRY ry

Leena Ankkuriniemi  
HELVARY etelä-keskinen aluevastaava
Tehtaankadun ala-asteen vanhempainyhdistys ry

Teija Isomäki
Puistolanraitin ala-asteen vanhemmat ry

Touko Korhonen
Tapanilan ala-asteen vanhempainyhdistys ry

Annina Kuusiniemi  
HELVARY länsi-pohjoinen aluevastaava
Pakilan yläasteen vanhempainyhdistys ry

Johanna Laisaari
Herttoniemen ala-asteen koti ja kouluyhdistys ry

Marika Mantere
HELVARY aluetoimintaprojekti, varapuheenjohtaja
marika.mantere(ät)gmail.com , puh. 0400 790 404
Pukinmäen peruskoulun vanhempainyhdistys ry

Harri Myllyniemi
HELVARY koillinen aluevastaava
harri.myllyniemi(ät)gmail.com

Latokartanon peruskoulun vanhempainyhdistys ry
Hanna Paakkolanvaara
Arabian peruskoulun vanhempainyhdistys ry

Einari Peura
HELVARY itä-kaakko aluevastaava
einari.peura(ät)gmail.com
Porolahden peruskoulun vanhempainyhdistys ry

Sanna Valtonen
HELVARY etelä-keskinen aluevastaava
sanna.valtonen(ät)helsinki.fi, puh. 050 372 6471
Yhtenäiskoulun vanhempainyhdistys ry

Kirsti Österman
Rahastonhoitaja

 

Luottamushenkilöt

Emma Gurung
HELVARY etelä-keskinen aluesihteeri
Yhtenäiskoulun vanhempainyhdistys ry

Tina Vikström
HELVARY länsi-pohjoinen aluesihteeri
Pakilan yläasteen vanhempainyhdistys ry

 

Liitteet